Slik gjør du fossile tenner hvite med bakepulver

hvitere med bakepulver

For en ivrig samler av fossiler er ingenting mer tilfredstillende enn det faktum å få disse fossilene til å bli identifisert så fort som mulig og eventuelt plassert i en samlingen. Fossile tenner er faktisk like god som sin identitet da dette er den sanne kilden til inspirasjon for samleren. Men det kan ikke benektes at denne identifikasjonsprosessen ikke er en spesielt enkel jobb. Noen av disse fossilene kommer nemlig skjult i bergarter som kan skjule deres faktiske opplysninger. Selv etter at stein og rusk blir fjernet fra fossilene, så har tusener (hvis ikke millioner), av år som fossilet har eksistert naturlig, betyr at tennene mest sannsynlig ikke er særlig hvite lengre. De kan være gule, brune eller forkullet gjennom år med kjemisk og mekanisk behandling i naturen. Dette krever en omfattende blekingsprosess og den beste måten å gjørde dette på er ved å bruke bakepulver. Nedenfor har vi skrevet en liten guide i bleking av tenner med bakepulver for fossile samlere.

Fremgangsmåte

Trinn 1: Bland bakepulver med vann eller sitron
Det første trinnet er å blande bakepulveret med noen dråper av enten sitron eller vann til det dannes en “pasta”. Pastaen vil så bli brukt til de fossile tennene ved hjelp av enten fingrene dine eller en tannbørste. Fordi noen av disse flekkene på fossile tenner er ganske vond å få vekk, er det tilrådelig at du bruker pastaen direkte og lar den være på i noen minutter før du tar fatt på selve skrubbeprosessen. Det anbefales også at knoklene tørkes med et gasbind før du påfører pastaen, da dette vil sikre at alle flekker forårsaket av rusk og andre partikler blir fjernet før du begynner å skrubbe eller børste fossilet.

Step-2: Pensle Fossilene
Etter påføring av pastaen til de fossile tennene, bør du nå ta fatt på selve børstingen. Du må børste fossilene og sørge for at du tørke av dem med jevne mellomrom. Denne planlagte tørkingen gjøres på grunn av to formål. Det første er for å sikre at du får med deg at gulningen eller det brune belegget går bort, og det andre formålet er for å sjekke at du ikke eroderer overflaten av tennene, da bakepulver kan virke som et mildt slipemiddel hvis det ikke håndteres med forsiktighet. Du kan også miste viktige detaljer av fossilet gjennom destruktiv børsting. For at dette skal bli riktig, må du sørge for at tannbørsten eller en annen børste du bruker på fossilene, er myk, mild og skånsom.

Step-3: Skyll Fossiler
Etter at du er ferdig med å pusse, vil du nå trenge å skylle de fossile tennene samt tannbørsten eller andre stoffer som du brukte for rengjøringen. Skyllingen bør gjøres med rent vann. Destillert vann i motsetning til hardt vann er foretrukket. Dette skyldes at mineraler i hardt vann kan kompromittere den mineralske sammensetning av disse fossilene, og dermed gjøre det vanskelig å få frem de nøyaktige detaljene fra dem.

Det er også viktig å merke seg at børsteprosessen ikke behøver å være en engangsforeteelse; det kan gjøres jevnlig frem til en skjelettet eller tennene har oppnådd ønsket hvithet.

Les gjerne mer om fossiler på forskning.no

Alternative metoder

Bortsett fra å blande bakepulver med vann eller sitron i rensing av fossiler, kan det også brukes sammen med andre midler for å oppnå det samme formål. Følgende av alternativene er listet nedenfor.

Bakepulver og hydrogenperoksid
Hydrogenperoksid som er det sterkeste rengjøringsmiddelet fungerer perfekt til renhold av fossiler hvis det blandes med bakepulver i forholdet 2 : 1. Likeledes bør blandingen gjøres om til en pasta for at den skal være enkel å påføre. Fremgangsmåten for børsting og skylling er slik som den allerede er omtalt ovenfor.

En fordel med anvendelse av hydrogenperoksid er at den dreper de fleste av de bakteriene som er til stede i disse fossilene. Dett vil sikre at de rensede tennene forblir hvit i mye lengre tid enn uten faren for bakteriell virkning.

Bakepulver med frisk sitron eller lime juice
Dette er nok en god metode for rensing av fossiler og kan faktisk være en av de mest anbefalte, ettersom frisk sitron eller lime juice inneholder sitronsyre som er en god blekemiddel ingrediens.

Alt du trenger å gjøre er å blande bakepulver med lime juice eller en ferskpresset sitron og deretter bruke dette på tenner for en komplett hvitfarge effekt. Men dersom du bruker for mye sitronsaft sammen med bakepulveret kan det føre med seg negative konsekvenser på overflaten av fossilet, ved at det eroderer vekk de minste detaljene fra den. Så vær forsiktig!

Vi håper denne guiden har gitt deg noe gode tips og ideer. Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har noen spørsmål eller innvendinger til denne artikkelen.

Vi har også lagt ved en liten video som viser hva som kan være lurt å gjøre ved rengjøring av dine fossiler.